×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een rieten dak

Een rieten dak plaatsen, vernieuwen of herstellen? Dan doe je best een beroep op een professionele rietdekker. Benieuwd naar de prijs voor hetgeen je wil uitvoeren? Vraag gratis meerdere offertes op bij verschillende specialisten, en vergelijk prijzen. In sommige gevallen kan je soms tot wel duizenden euro's besparen.

Alle offertes zijn bovendien vrijblijvend en 100% gratis.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

rietdaken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Rieten dak isoleren: Hoe ga je te werk? Waarop letten?

Eén van de meest authentieke daktypes is ongetwijfeld het rieten dak. Hoewel rieten daken vaak gekozen worden omwille van hun charmante uitstraling en landelijke karakter, moet ook aan het functionele gedacht worden. Zo moeten ook rieten daken geïsoleerd worden, om het wooncomfort van de bewoners hoog te houden.

Een rieten dak isoleren kan je doen op verschillende manieren, afhankelijk van hoe het rieten dak is opgebouwd. Zo maken we het onderscheid tussen het isoleren van een rieten dak met open constructie, en het isoleren van een rieten dak met een gesloten constructie.

In dit artikel:

Waarom een rieten dak isoleren?

Er wordt wel eens gezegd dat een rieten dak van zichzelf een isolerende werking heeft, maar dit is zeker niet genoeg om als volwaardige isolatielaag door te gaan. Bovendien is een rieten dak niet volledig tochtdicht, waardoor er enkel geïsoleerd wordt wanneer het windstil is. En zelfs in dat geval bedraagt de Rd-waarde maximaal 1,5 m²K/W.

Omwille van die beperkte isolatie is het aan te raden om een rieten dak toch bijkomend te isoleren. Dit zal het wooncomfort binnenshuis drastisch verhogen. Bovendien bespaar je op die manier veel meer op je energiefactuur.

Een rieten dak isoleren is ook interessant omdat je dan in aanmerking komt voor het verkrijgen van premies. Om de premies te kunnen ontvangen, moet je isolatielaag voldoen aan een minimale Rd-waarde. En deze Rd-waarde ligt veel hoger dan de 1,5 m²K/W die het riet zelf haalt.

Tot slot is het isoleren van het dak wettelijk verplicht voor wie zijn woning wil verhuren.

rieten dak isoleren © Shutterstock - Bij een rieten dak kan de isolatie zowel langs de binnenkant als langs de buitenkant van het dak aangebracht worden.

Rieten dak met open constructie isoleren

Een rieten dak met een open constructie is de traditionele manier van rietdekken. Bij deze techniek wordt het riet op rietlatten gebonden, en worden de rietlagen vervolgens aangebracht van onder naar boven. Men maakt hier gebruik van gegalvaniseerde staafjes en speciaal gereedschap.

Typisch bij rietdaken met een open constructie is de open ruimte die ontstaat tussen de rietlaag en de dakconstructie. Er is dus helemaal geen gesloten afscheiding tussen de binnenkant van het dak en de buitenkant van het dak. Het voordeel van dit systeem is dat er voldoende luchtcirculatie is, en dat het riet dus ook makkelijker kan drogen als het vochtig is. Ook het lichte gewicht van dit type dak is ongetwijfeld een voordeel.

Rietdaken met een open constructie staan dus ook wel bekend als het traditionele rietdak, omdat deze techniek al eeuwenlang wordt toegepast.

Isolatie aanbrengen

Omwille van het open karakter van dit rietdak is het niet zo eenvoudig om isolatie aan te brengen. Maar het is wel degelijk mogelijk.

Bij dit type dak wordt de isolatielaag steeds aan de binnenkant van de dak aangebracht. Er komen verschillende isolatiematerialen in aanmerking om dit type rietdak te isoleren. Kies je voor isolatiematerialen op basis van minerale wollen, zoals glaswol en rotswol, dan worden deze steeds tussen de kepers van de dakconstructie geplaatst. Glaswolplaten of rotswolplaten kunnen namelijk makkelijk worden samengedrukt, en tussen twee kepers worden ingeschoven.

Minerale wollen zijn wel gevoelig voor vocht. Worden deze isolatiematerialen vochtig, dan kunnen ze een deel van hun isolerend vermogen verliezen. Daarom moeten ze steeds goed worden afgeschermd met een dampscherm aan de binnenkant, zodat ze beschermd zijn tegen vochtige dampen van binnenuit. De isolatielaag wordt nadien verder afgewerkt met gipskartonplaten of andere platen.

Omdat je isolatie aanbrengt, zullen de eigenschappen van je rietdak veranderen. Zo zal er minder luchtcirculatie zijn, waardoor het riet minder snel zal kunnen drogen. Hier moet je rekening mee houden, aangezien het de levensduur van je rieten dak kan verkorten.

Anderzijds zal je rieten dak nu gesloten zijn, waardoor er veel minder stof naar binnen zal komen.

Rieten dak met gesloten constructie isoleren

Een rieten dak met een gesloten constructie wordt ook wel een schroefdak genoemd. Bij deze methode wordt het riet op een dichte ondergrond aangebracht. Deze ondergrond kan bestaan uit multiplex of underlayment, maar dus ook uit isolatieplaten.

Daar waar een rieten dak met een open constructie de traditionele manier van rietdekken was, is het rieten dak met gesloten constructie de moderne manier van rietdekken. De gesloten constructie is de laatste jaren de norm geworden, omdat het veel beter presteert op vlak van isolatie en veiligheid. Ook heb je bij deze methode veel minder last van stof aan de binnenkant van de woning.

Het nadeel van deze methode is dan weer dat je door het gesloten karakter veel minder luchtcirculatie hebt. En die luchtcirculatie is nodig om het riet snel te laten drogen als het vochtig wordt.

Ook is deze manier van rietdekken duurder dan de open constructie. Maar die meerprijs kan je makkelijk terugverdienen, omdat je geld bespaart door de betere isolatie.

Isolatie aanbrengen

Daar waar de isolatie bij een open constructie aan de binnenkant wordt aangebracht, zal men bij de gesloten constructie de isolatieplaten bovenop de dakconstructie aanbrengen. De isolatieplaten kunnen dan meteen fungeren als ondergrond voor de rietlaag. Om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vochtige dampen van binnenuit, moet er aan de warme kant van de isolatielaag eerst een dampscherm worden aangebracht.

Bij rieten daken met een gesloten constructie wordt vaak gekozen voor isolatiematerialen uit kunststof, zoals bv. PIR of PUR isolatieplaten. Ook XPS is een veel gebruikt isolatiemateriaal in deze situatie, aangezien XPS heel goed bestand is tegen vocht.

Bestaand rieten dak isoleren

Ligt het rieten dak al op je woning, maar is er nog geen dakisolatie voorzien in het dak? Dan kan je je dak alsnog isoleren. Welke methode je dan moet volgen, hangt af van situatie tot situatie.

Is de binnenkant van het dak niet volledig afgewerkt, en heeft het dus nog een open karakter? Dan is het de makkelijkste methode om het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak aan te brengen. In dit geval breng je best het isolatiemateriaal tussen de kepers van de dakconstructie aan. Vergeet zeker niet om de isolatielaag te beschermen met een dampfolie, zodat het isolerend vermogen intact blijft. De isolatielaag kan je vervolgens verder afwerken met gipskartonplaten.

Is de binnenkant van je dak al wel volledig afgewerkt? Dan kan je best een alternatieve methode volgen. In dat geval wordt vaak gekozen voor het sarkingdak. Hierbij wordt het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie gelegd. Net als bij de vorige methode, moet ook bij deze methode de warme kant van de isolatielaag beschermd worden tegen vochtige dampen met behulp van een dampscherm. Bovenop de isolatielaag komt dan de rietlaag te liggen.

Welke subsidies voor het isoleren van een rieten dak?

Net als bij een pannendak of een leien dak kan je ook voor het isoleren van een rieten dak subsidies van de overheid krijgen. Maar om te kunnen genieten van deze subsidie moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

De voornaamste voorwaarde is dat de nieuw geplaatste isolatie een minimale Rd-waarde van 3,5 m²K/W moet halen. De Rd-waarde van het rieten dak zelf telt niet mee in deze berekening.

Indien je de isolatie laat plaatsen door een erkend aannemer, dan bedraagt de subsidie 20 euro per m².

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het isoleren van een rieten dak

Een rieten dak isoleren is specialistenwerk. Aarzel niet om hiervoor een professionele firma te contacteren. Via onderstaand formulier vraag je meteen meerdere offertes aan bij verschillende installateurs van dakisolatie in jouw regio. Vergelijk hun prijzen, en bespaar zo op de totale kostprijs.

Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn 100% gratis en vrijblijvend..


rietdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Rieten daken: het complete prijsoverzicht
Rieten dak isoleren: Welke methode volgen?
Offertes voor rieten daken