×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een rieten dak

Een rieten dak plaatsen, vernieuwen of herstellen? Dan doe je best een beroep op een professionele rietdekker. Benieuwd naar de prijs voor hetgeen je wil uitvoeren? Vraag gratis meerdere offertes op bij verschillende specialisten, en vergelijk prijzen. In sommige gevallen kan je soms tot wel duizenden euro's besparen.

Alle offertes zijn bovendien vrijblijvend en 100% gratis.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

rietdaken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Rieten dak vervangen: Wat zijn je mogelijkheden? Hoe beginnen?

Een rieten dak geeft je woning extra charme en cachet. Het geeft je woning een landelijke look, iets waar veel mensen naar op zoek zijn. Maar zo’n rieten dak gaat niet eeuwig mee. Na een bepaalde periode is het riet niet meer geschikt om je woning op een degelijke manier te beschermen. Het wordt dan poreus, en laat regenwater binnen.

Op zo’n moment is het tijd om je rieten dak te vervangen. Hoe gaat dit in z’n werk? Ga je je rieten dak vervangen door nieuw riet, of kies je best voor een andere dakbedekking? En hoeveel kost het?

In dit artikel:

Hoe vaak vervangen?

Indien goed gelegd, gaat een rieten dak makkelijk jarenlang mee. De levensduur van een rieten dak gaat doorgaans richting 40 à 50 jaar. De exacte levensduur zal voornamelijk afhangen van een aantal factoren.

Onderhoud

Zo is het belangrijk dat het riet goed wordt onderhouden. Dit onderhoud bestaat er voornamelijk in om het riet goed te laten drogen. Alles wat ervoor zorgt dat het riet nat blijft, moet vermeden worden. Zorg dus voor een goede ventilatie, en laat het riet goed opdrogen in de zon. Alles wat zonnestralen zou kunnen blokkeren, moet je verwijderen. Denk aan bladeren of takken die op het dak vallen.

Maar ook mits een goed onderhoud moet het riet na verloop van tijd vervangen worden. Alleen zal het goede onderhoud de levensduur van het riet drastisch kunnen verlengen.

Lees hier meer over het onderhoud van een rieten dak.

Hellingsgraad van het dak

Ook de hellingsgraad van het dak bepaalt mee de levensduur van je rieten dak. En ook hier speelt het drogen van het riet een rol. Hoe steiler het dak, hoe sneller regenwater zal afvloeien, en hoe sneller het riet kan drogen.

Rieten daken zijn dus enkel geschikt indien het dak een hellingsgraad heeft van minimaal 30°. Minder steile daken zijn niet geschikt om met riet bedekt te worden.

Oriëntatie van het dak

Het riet zal ook sneller kunnen drogen indien het dak goed naar de zon georiënteerd is. Rieten daken die naar het zuiden zijn gericht, zullen meer zonnestralen opvangen, en zullen dus sneller drogen. Zuidgerichte rietdaken zullen merkelijk langer meegaan.

Locatie van de woning

De exacte locatie van de woning zal ook een rol spelen in de levensduur van je rieten kap. Het gaat dan vooral om wat er in de buurt van je woning staat. Ligt je woning in een bosrijk gebied, en staan er dus veel bomen in de buurt? Dan is de kans groot dat er heel wat schaduw valt op je dak. En dit is niet bevorderlijk voor de droogtijd van het riet.

Ook andere zaken kunnen voor veel schaduw zorgen, zoals hoge gebouwen.

Kwaliteit van het riet

Riet wordt in verschillende landen over de hele wereld geoogst. In tegenstelling tot wat er soms wel eens beweerd wordt, is er wel degelijk een verschil in kwaliteit tussen verschillende rietsoorten. Dit verschil in kwaliteit heeft een impact op de levensduur van je rieten dak.

Het meeste riet komt uit Oost-Europa en China. Maar wil je echt riet van topkwaliteit? Kies dan voor zoetwaterriet uit Noord-Nederland.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakwerker?

Vergelijk prijzen van professionele dakwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakwerkers

aanvraag starten


rieten dak vervangen © Shutterstock - Wanneer een rieten dak z'n maximale levensduur heeft bereikt, is het tijd om het ret te vervangen.

Rieten dak vervangen: verschillende methoden

Is je rieten dak aan vervanging toe? Dan zijn er verschillende manieren om je rieten dak te renoveren. Je kan kiezen voor bijsteken, doordekken of overdekken.

Bijsteken

Kies je voor bijsteken, dan zal je riet bijplaatsen op plekken waar de rietbedekking niet meer zo dik is. Om deze methode te kunnen toepassen, moet het bestaande riet op je dak nog wel een minimale dikte hebben.

Vooraleer je begint met het bijsteken van riet, moet de oude rietbedekking eerst grondig worden gereinigd. Pas dan kan je beginnen met bijsteken.

Doordekken

Een tweede methode om een rieten dak te renoveren, is doordekken. Bij deze methode wordt de buitenste laag verwijderd. Deze laag is vaak als eerste versleten door gure weersomstandigheden. De binnenste lagen, die vaak nog wel in goede staat zijn, blijven liggen, en worden aangevuld met nieuw riet.

Tot slot wordt de hele rietlaag geëgaliseerd, om een mooie afwerking te bekomen. Ook wordt een staaldraad aangebracht, om het riet goed op z’n plaats te houden.

Overdekken

Een laatste techniek is het overdekken. Bij deze techniek wordt een nieuwe rieten dakbedekking geplaatst over de oude dakbedekking. Het interessante aan deze techniek is dat je de oude dakbedekking niet hoeft te verwijderen, wat heel wat werk scheelt.

Toch wordt deze techniek niet sterk aangeraden. De oude dakbedekking kan namelijk heel stoffig zijn, en bovendien kan het zijn dat het dak bouwfysisch niet helemaal meer in orde is.

rieten dak bijsteken © Shutterstock - Het bijsteken van riet is een populaire methode om een rieten dak nieuw leven in te blazen

Rieten dak vervangen door dakpannen

Is je rieten dak aan vervangen toe? Of ben je niet meer zo tevreden met je rieten dak? Dan kan het zijn dat je een andere dakbedekking overweegt. Eén van de soorten dakbedekking die daarbij in aanmerking komt, zijn de dakpannen. Een rieten dak vervangen door dakpannen is een veelgevraagde dienst bij veel dakwerkers, en is ook perfect mogelijk. Wel moet je met een aantal zaken rekening houden.

Zo wordt een rieten dak anders opgebouwd dan een pannendak. Gewoon de dakbedekking vervangen is doorgaans niet voldoende. Een pannendak wordt opgebouwd met behulp van gordingen of spanten. Dit is bij een rieten dak niet altijd het geval.

Indien je je rieten dak wil laten vervangen door dakpannen, dan is het mogelijk dat de hele dakconstructie moet worden aangepakt. Maar om echt zeker te weten wat er dient te gebeuren bij jouw dak, vraag je best het advies in van een ervaren dakwerker in de buurt.

Rieten dak vervangen door leien

Ook leien zijn een mogelijke nieuwe dakbedekking voor je rieten dak. Hier kan je kiezen voor natuurleien of kunstleien.

Natuurleien hebben een iets authentiekere uitstraling, zijn veel robuuster en gaan daarom ook bijzonder lang mee. Kunstleien zijn iets minder sterk, maar zijn daarom ook iets goedkoper dan natuurleien.

Net zoals bij dakpannen moet je ook hier de opbouw van je dak controleren. Bekijk samen met een ervaren dakspecialist of je dakconstructie wel de juiste opbouw heeft voor een leien dakbedekking.

Bij het plaatsen van een volledig nieuwe dakbedekking is het ook verstandig om na te gaan of er geen stedenbouwkundige vergunning dient aangevraagd te worden. Het uitzicht van de woning verandert namelijk drastisch, waardoor het mogelijk is dat je eerst een vergunning nodig hebt. Vraag dus zeker advies aan bij je gemeente.

Rieten dak vervangen: prijs

De gemiddelde prijs voor het vervangen van een rieten dak hangt af van verschillende factoren. Zo zal de oppervlakte van je dak een rol spelen.

Ook de huidige staat van je dak heeft een invloed op de prijs. Moet enkel hier en daar wat riet worden bijgelegd? Moet de bovenste rietlaag worden vervangen? Of moet de hele dakconstructie worden vervangen?

Voor een rieten dak mag je rekenen op een gemiddelde prijs van zo’n 80 à 100 euro per vierkante meter. Voor het vernieuwen van de nokvorsten reken je best op een prijs rond de 80 à 100 euro per meter. Alle prijzen zijn inclusief materiaal, loonkosten en BTW.

De prijs kan hoger oplopen naarmate je dak speciale vormen heeft, zoals hoeken of dakkapellen. Hou hier dus zeker rekening mee.

Je doet er goed aan om offertes op te vragen bij verschillende dakwerkers, en hun prijzen te vergelijken. Zij kunnen je bovendien ook het nodige advies geven over hoe je de renovatie best aanpakt.

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakwerkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


dakwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Rieten daken: het complete prijsoverzicht
Rieten dak isoleren: Welke methode volgen?
Offertes voor rieten daken